Henkies blog!



31 december - Vuurwerk
Traditioneel de laatste foto van het jaar: ik ben er weer klaar voor. (Volgens een enqute van de ING Bank had 86% geen vuurwerk gekocht. Dus die 65 miljoen euro aan vuurwerk wordt betaald door 2,24 miljoen nederlanders (14%) wat neerkomt op 29 euro per persoon: zit ik maar 4 x zo hoog...)





31 december - Oudjaarsavond
Gezellig avondje met de schoonfamilie, dus staan er ook wat gezellige hapjes en drankjes op tafel...





30 december - Klussen klussen klussen
Schoot niet echt op de afgelopen twee dagen. Op zondag spijkers verwijderd uit de balken en ingesmeerd met anti-boktor voor de zekerheid en daarna nog even de pvc buis, voor de draden tussen de CV ketel en de thermostaten, naar de andere kant van de grote afvoerbuis gelegd. Dat "even" betekende natuurlijk weer een hoop geklauter in de kruipruimte want de draden moesten er natuurlijk eerst uit. Enfin, dat schoot al niet op en vandaag ook niet want ik moest eerst nog even naar de Gamma om spullen te halen en toen bezig om gaten te maken zodat de waterleiding en de afvoer van het wasbakje daar doorheen kunnen lopen. Als toetje nog even en sleuf maken om de waterleiding in de muur weg te kunnen werken. Dat bewaar ik altijd tot het laatste, want daarna wil je graag meteen onder de douche om het steenstof uit het haar te wassen... Morgen even lekker niksen/oliebollen maken/vuurwerk afsteken...





28 december - Wat eten we vanavond
Vanavond lekker gourmetten met z'n drieen (Willy is meegekomen naar Gouda voor de gezelligheid): verschillende vleesjes, tonijn, champignons, courgette, paprika, uien, spekjes en krieltjes. Als toetje bramen-zwarte bessen ijs, omdat het aalbessen-bramen ijs van verleden week goed bevallen was.





28 december - Klussen klussen klussen (2)
Nu de muur gestut is kon ik de rest van de vloerplanken verwijderen. Nog wat spijkers verwijderen en alvast leidingen verleggen voordat er een nieuwe vloer gestort kan gaan worden.





28 december - Klussen klussen klussen (1)
Dit kostte het grootste deel van de dag: een balk halen bij de Gamma (nadat ik eerst vuurwerk had gehaald uiteraard!) en deze daarna op maat zagen en met hoekijzers ophangen aan de bestaande balken. De linkermuur van het toilet wordt hiermee m.i. voldoende gestut om verder te kunnen klussen.





27 december - Klussen klussen klussen
"He, je was toch bezig met het toilet?" Tja, in dit huis komt van het een altijd het ander. Omdat de planken in het toilet vervangen moesten worden heb ik ook de planken doorgezaagd, die onder de linkermuur liepen. Daar zit blijkbaar geen balk onder: geen dragende muur, die nu nog gewoon in verband hangt. Gemetseld met stenen, zou je nu met gipsbetonblokken doen. Lang verhaal kort: eerst moest ik in de kelder toch meer van het plafond open maken dan gedacht om er überhaupt bij te kunnen komen. Morgen zet ik een aantal balken loodrecht op de bestaande balken en onder de muur komt dan ook weer een balk om de zaak permanent te kunnen stutten. Zoals eerder gezegd: weer eens 1 stap vooruit en 2 terug...





25 december - Kerstdiner
"Tijdens kerst gaat het niet om het eten, maar om het gezellig samenzijn". Yeah right, maar oh wee als je dan boerenkool stamppot en waterige soep op tafel zet... Dus trokken we ons daar niets van aan en hebben gewoon een lekker kerstmaal op tafel gezet: aperitief van limoncello en prosecco, focaccia met verse tapenades van olijven, zongedroogde tomaatjes en pesto, carpaccio van vlees en courgette, verse tomatensoep met pesto en crème fraiche, avocado-creme cups, met garnalen en sprinkhanen, tarte tatin van tomaten, rollade met cranberries, geflankeerd door scarola con i pistacchi en knolselderij-aaardappelpuree met appelmoes uit eigen tuin, grand dessert van granita di cafe, griekse vijgen in siroop, een bolletje mango ijs, granaatappelpitjes en passievrucht en een Koffieservies met citroenmeringues en chocolaatjes van Bontekoe... (zie ook de pdf).







24 december - Wat eten we vanavond
Vandaag voornamelijk bezig geweest met de voorbereidingen voor morgen. Maar op kerstavond moeten we ook eten, dus startten we met een pompoen-sinaasappel-garnalen soep, gevolgd door een eendje in limoncello saus met broccoli en gepofte aardappel en als sluitstuk zelfgemaakt aalbessen-bramen ijs.





22 december - Klussen klussen klussen
Tja, dit is 1 stap vooruit en 2 stappen terug. De stap vooruit was het verwijderen van de radiator met tegels en mortel. Stap 2 zou eigenlijk moeten bestaan aan het gieten van wat beton, gebruikmakend van hetgeen er al lag, maar eerst moest ik nog even achter de afvoer een sleuf maken om de springbocht in te leggen. Tja, toen bleken de vloerplanken daaronder helemaal verrot. Het leek wel papier mache!. Nog een wonder dat de boel zo lang is blijven hangen. Lang verhaal kort: de balken zijn nog wel goed, dus eerst maar eens al die verrotte vloerplanken eruit en dan eerst weer nieuwe erin. Eerst nog wat afbreken dus voor ik weer vooruit kan...





21 december - Klussen klussen klussen
Het klussen valt vandaag wat tegen, maar ja als je pas om 11 uur uit bed stapt, een lekker ontbijtje neemt en dan boodschappen gaat doen, terwijl half Gouda ook de laatste kerstboodschappen in loopt te slaan bij Albert Heijn gaat het allemaal niet zo snel. In ieder geval kwam ik er al snel achter dat ik alleen een paar verrotte balkjes hoefde weg te halen en dat de vloerdelen eronder redelijk heel zijn (wel nadat ik een deel van het plafond in de kelder had gesloopt helaas...). Toen moest ik toch even naar de Gamma om mortel te halen om de vloer te egaliseren, tegellijm en een triplex plaat waar straks de beugels van het hangende toilet achter verborgen worden en nieuwe tegels opgezet kunnen worden. Tja en toen was het alweer tijd om wat eten op tafel te zetten (Thais: viskoekjes en rijst met rundvleesreepjes en groene asperges).





17 december - Kerstman
Ik zei toch al dat ze liever die kerstman eens moesten onderzoeken in plaats van lopen zeuren over Zwarte Piet? Tja, nu hebben ze in de VS inderdaad een discussie over de kerstman. Niet over zijn sweatshops vol dwergen, maar hij zou te wit zijn: geen goede afspiegeling van de Amerikaanse bevolking. Lees het artikel: "politiek correcte onzin"...





15 december - Wat eten we vanavond
Een pompoen-geitenkaas taartje (met bladerdeeg, ei, crème fraiche, zongedroogde tomaat en bieslook).





15 december - Klussen klussen klussen (2)
De tegels op de vloer en de laatste tegels tegen de achterwand zijn er nu helemaal uit. Op de vloer tevens een laag mortel weggehaald. Dan denk je wel weer met opbouwen te kunnen beginnen, maar ik moet blijkbaar toch ook nog twee balken vervangen waar nu de afvoer tussen geklemd zit: die zijn behoorlijk vermolmd. Helaas: dan moet het plafond in de kelder dus toch verder gesloopt worden om daar bij te kunnen. Zoals gezegd: ik ben nog wel even bezig...





15 december - Klussen klussen klussen (1)
Ik heb die oude toiletpot buiten gezet naast de afvalcontainers als geintje. Weet niet of dat wel zo slim is: we wonen in een straat waar men vanuit de stad naar huis fietst. Zul je nog zien dat er zo'n geinponem langs komt die z'n behoefte gaat doen op die pot voordat ik hem heb afgevoerd naar de stort...





14 december - Wat eten we vanavond
Verse aspergesoep (ooit vers in de vriezer gezet dan...) en tilapiafilets met uiencompote, sla en rosti-rondjes/pommes duchesse.





14 december - Oh Oh
Nu heb ik het toch echt gedaan. De tegels moeten nog weg en de radiator, maar nu ik het toilet heb verwijderd, moet ik toch echt bezig met de wederopbouw. Vandaag moest ik eerst nog de waterleidingaanvoer naar het toilet afblinden, de toiletpot met de spoelbak verwijderen en een stukje waterleiding dat ooit de aanvoer naar het wasbakje was verwijderen. Ben straks met de kerst wel weer even onder de pannen...





08 december - Kerstboom
Tja, een etmaal geleden zat ik nog in een zwembroek te zweten op Bonaire en nu hebben we de kerstboom al weer staan...





30 november - Bonaire
Van 30 november tot 7 december even een weekje Bonaire gedaan. Lekker luieren, lezen, sportief fietsen, duiken, snorkelen en genieten van het lekkere weer, eten en drinken en de gastvrije eilanders. Sinterklaas en zwarte Pieten kwamen herhaaldelijk langs in een pick-up, todat het heerlijk avondje weer voorbij was, maar voor ons was elke avond op Bonaire een heerlijk avondje (even afgezien van de muggen...). Meer Bonaire is te vinden onder Verhalen en foto's.





29 november - Bougiekabeltje
Hij gaat lekker de afgelopen twee dagen: gisteren hele dag thuis gewerkt want ze zouden de spullen voor het toilet brengen, "volgens planning tussen 2 en 4, Meneer". Toen ik om 5 over 4 belde of ze misschien wat verlaat waren kreeg ik te horen "oh, zijn ze daar nog maar, dat wordt eerder tusen 6 en 8 u!". Omdat ik niet wilde riskeren dat ik net weg zou zijn belde ik de afspraak met de kapper om 5 uur maar af. Had ik uiteraard net zo goed door kunnen laten gaan, want toen wij uiteindelijk om 7:30u naar de schouwburg gingen voor een concert van de tribute band to The Doors waren ze er nog immer niet. Blijkbaar zijn ze toen toch nog aan de deur geweest, maar dat hadden ze zich kunnen besparen want ik had al aangegeven dat er na half 8 niemand meer thuis was. Met een expediteur met de naam Dollevoet had ik het natuurlijk al kunnen weten... En vandaag? Tja ik reed lekker met die Audi over de snelweg toen hij opeens begon te trillen, er een batterij lampjes aansloegen (voor de uitlaatgascontrole, traction control en ECP). Ik dacht "dat komt zeker doordat ik een tijd geleden met de rechterachterband tegen de stoep aan kwam toen ik de rotonde te vlug wou nemen". Gestopt bij een tankstation aan de A12 kon ik het telefoonnummer voor de audihulp niet zo snel vinden en dacht, "dan rijd ik wel eerst naar Bilthoven en vanmiddag naar de garage". Dat kon ik al snel vergeten: op de snelweg trok ie niet echt meer op en bleef het schokken, dus meteen de snelweg af en richting het volgende tankstation bij Montfoort. Uiteindelijk Audihulp gebeld en een half uur later de monteur verwelkomd. "Is vast bougiekabel 1 of 3" zei hij en dat werd bevestigd door zijn tablet: bougiekabel 1! Toen de motorkap open ging zag hij al gauw dat bougiekabel 1 totaal los zat en kabel 2 bijna. Even aandrukken en ik kon weer rijden. Verdorie, dat had ik ook nog kunnen doen, maar ja, ik dacht aan een mechanisch euvel of anders dat er vast een chip of zo vervangen moest worden. Had ik maar een vak geleerd...





28 november - Wat eten we vanavond
Nep-boekoeloekoe burgers op een broodje, met sla en tomaten. Op 31 juli hebben we voor het eerst Boekoeloekoe-burgers gemaakt, maar toen ik de ingrediënten op het pak las zag ik dat het voornamelijk paneermeel, havermout, kruiden en specerijen betrof en dat je zelf melk, kaas, eieren en een uitje toe moest voegen. Daarom heb ik zelf het "paneermeel" dat overblijft in het blik waar de bolletje knäckebröd in zit gemengd met kruiden, zout, peper en poedersuiker en gemengd met de verse ingrediënten. Ook hiermee kon ik stevige burgers maken, die ook goed smaakten met een stevige bite.





28 november - Pannenkoeklunch
Voordeel van thuiswerken: kun je tussen de middag wat lekkers maken. Vroeger deed mijn moeder dat net zo als we wel eens op woensdagmiddag thuiskwamen van school: enkele overgebleven pannenkoeken in stukken snijden, in de pan knapperig bakken en dan met wat suiker opeten. Heerlijk, vroeger was alles beter...





28 november - Bloemetje
Hij stond buiten, maar daar wordt het te koud, dus dan maar naar binnen. Begint ie meteen als een gek weer te bloeien!





25 november - Eerste Youtube filmpje
Op het werk bespraken we of het moeilijk het zou zijn om een filmpje te ondertitelen op Youtube in verband met een filmpje voor de RIVM website. Ik dacht dat het mee zou vallen en nam de proef op de som: een filmpje geüpload naar Youtube en deze van ondertiteling voorzien. Valt erg mee, zie het resultaat op Youtube.





24 november - Wat eten we vanavond
Focaccia met salsa van tomaat, komkommer, olijven en kruiden en een zeebaarsje uit de oven met een Mediterraans kruidenmengsel.





24 november - Klussen klussen klussen
Meeste werk dit weekend zat in het bestellen van een hangend toilet, ophangset en wasbak en het ophalen uit de kruipruimte van de tegels, die waren overgebleven van de verbouwing van de badkamer. Waarschijnlijk levert dat genoeg tegels op om ook het toilet mee te betegelen. Vandaag heb ik alleen de oude wasbak verwijderd en ben ik vast begonnen een rijtje vloertegels te verwijderen om te bekijken hoe de vloer precies in elkaar steekt: zoals gebruikelijk weer laag over laag in dit huis...





24 november - Champignons(2)
Tja, ik dacht dat wordt een hele serie, waarin je de champignons ziet groeien, maar helaas: nul komma niks activiteit. Ik ben bang dat het bakje ook niet helemaal klopte: volgens de beschrijving moest er onderin een zakje met champignon mycelium liggen, maar die was al geopend en dus was de eerste tijd waarin dat moest acclimatiseren al verstreken. In ieder geval gebeurde er na 3 weken nog niks, dus heb ik de bak geleegd onder de heg: die kunnen we vast nog wel eens gebruiken om een plantje in te zetten. Volgende keer beter.





23 november - Wat eten we vanavond
Hokkien Mie. Toen we op Penang zaten hebben we een aantal lokale specialiteiten gegeten, maar aan Hokkien Mie zijn we niet toegekomen. De Hokkien Mie, die we vanavond hebben gemaakt kunnen we dus niet vergelijken, maar hij smaakte goed. Ook al klopte er geen snars van: de taotjo (gezouten gele sojabonen) verving ik door Thaise groene peper paste, het verse buikspek werd vervangen door varkensvleesreepjes en voor de hokkien mie zelf (zachte gele eiermie) heb ik gewoon de gedroogde variant gebruikt. Zoals gezegd: gewoon lekker...





23 november - Het mysterie van de gebaksvorkjes
We hebben meerdere soorten gebaksvorkjes en van de onderste soort op de foto hebben we er ooit 8 gekocht. De laatste tijd hadden we er echter maar 7. Zowel Cristel als ik hebben al alle kasten en bestekladen doorzocht en zeker 4 keer in de vaatwasser gekeken of er niet ergens een vorkje verborgen lag in een hoekje of zo, maar we vonden niks en hadden geconcludeerd dat het vorkje waarschijnlijk een keer tussen het vuilnis terecht was gekomen en afgevoerd. Wat schetst dus mijn verbazing: toen ik vanochtend de vaatwasser uitruimde legde ik een vorkje bij de 7 anderen en hadden we weer een setje van 8 vorkjes! Zowel Cristel als ik kunnen ons niet herinneren dat we deze in de vaatwasser hebben gezet. Ik moest meteen denken aan die aflevering van The Twilight Zone met dat stel dat per ongeluk naast de tijd terecht komt en dan ontdekt dat elke minuut de wereld opnieuw wordt opgebouwd en dat er daardoor ook wel eens zaken worden vergeten: sleutels waarvan je zou zweren dat je ze op tafel had gelegd zijn zo de ene minuut verdwenen terwijl je ze de volgende weer terug vindt... Bizar!





17 november - Wat eten we vanavond
Lasagne met rivierkreeftjes en kabeljauw. Lekker knapperige zeekraal en een makkelijke slamix ernaast en het is weer snel op...





17 november - Wat hebben we bij de koffie
Cristel had nog een recept met rijst om uit te proberen: rijstevlaai met saffraan. Beetje anders dan we gewend waren in Limburg niet op een bodem, maar direct gebakken in een quichevorm.





16 november - Wat eten we vanavond (2)
Een aardappelschotel met ui, knoflook, olijven, feta, rozemarijn en rode peper. Lekker met een maïskolfje uit de grillpan.





16 november - Wat eten we vanavond (1)
Als voorafje een pasteitje met wormen-ragout...





16 november - Laatste appels
Vandaag de laatste appels van de boom gehaald. Blijkbaar zijn ze nu erg in trek bij de vogels, want voorheen bleven ze gewoon liggen als ze op de grond vielen, maar nu worden er ware kunstwerkjes van de appels gemaakt: de harde schil blijft deels staan terwijl het vruchtvlees rond het klokhuis finaal weggehakt wordt. Die appels en de aangevreten appels in de boom heb ik dan maar laten hangen voor de vogels.





15 november - Wat eten we vanavond
Ik was vandaag samen met collega Petra op kraamvisite bij ex-collega Mirjam (en Jeroen, Noortje, Niek & Roos). "Waar haal je de energie vandaan om elke avond zulke lekkere dingen te koken en op je website te zetten?". Nou ja dat is dus niet helemaal waar, meestal hebben we alleen tijd om leuke dingen te koken in het weekend en fotografeer ik niet de doordeweekse maaltijden. "Oh, dus je eet ook wel eens een frietje met een frikandel of kroket?". Natuurlijk en hierbij dan ook het bewijs, met dank aan Mirjam voor de foto.





13 november - Gratis kilometers
Nou ja zo lijkt het dan: na de Audi volgetankt te hebben zijn we er mee naar Hengelo gereden dit weekend. Omdat je op sommige stukken 130 km/h mag rijden gaat dat niet al te zuinig: ca 7 l/100km. Toen ik vanmorgen naar het werk reed gaf de auto aan dat ik nog 450 km kon rijden, maar ik reed natuurlijk zuiniger dan dat eerste stuk en al gauw liep de nog te rijden afstand op. Op het werk aangekomen gaf ie aan nog 490 km te kunnen rijden. Toen ik 's avonds terug reed en nog zuiniger kon rijden door achter een vrachtauto te hangen en ik uiteindelijk 5,1 l/100 km had gereden stond de meter bij thuiskomst zelfs op 510 km. Kortom: ca 100 km gereden en de reserve was met 60 km gegroeid, dat zijn wat mij betreft dus 160 gratis kilometers. Of doe ik nu iets fout?





11 november - Wat eten we vanavond
Rucola-sla-mix met geitenkaas-toastjes uit de grill.





11 november - Appelmoes
Voordeel van zelf appelmoes maken is dat je er in kunt stoppen wat je wilt, maar vooral ook dat je er zaken uit kunt laten: misschien minder houdbaar maar door er minder suiker in te gebruiken blijft deze (Henkies huisgemaakte) appelmoes veel frisser van smaak. En met een scheutje drank ook wat pittiger...





10 november - Eekhoorn
Even geen klussen, klussen, klussen, maar op bezoek bij schoonmoeder Willy in Hengelo. Ma had pinda's en een vetbol opgehangen voor de vogels maar de eekhoorns hebben ook al snel door dat er wat lekkers te halen is. Handig balancerend op het lijntje wordt de zak leeggegeten.





03 november - Wat eten we vanavond
Een overheerlijk Veluws wild eendje met granaatappelsaus, eigengemaakte appelmoes met ouzo, rösti rondjes met spek en ui, sla met olijfolie en azijn en nog wat overgebleven garnalen salade van gisteren. Lekker, lekker, lekker.





03 november - Klussen klussen klussen
Nog een paar uurtjes slopen op zondag levert drie nagenoeg kale muren op. Ik dacht dat ik de muren tot boven aan toe van gips moest ontdoen om die spachtelputz kwijt te zijn, maar dat kon ik met een plamuurmes er gewoon afsteken. Dat scheelt straks weer bij het afwerken van de muren.





03 november - Latte macchiato
Lekker toch op zondagochtend, met een bramen-kruisbessentaartje...





02 november - Wat eten we vanavond?
Omdat Monique en Patrick op bezoek kwamen lekkere tapas: zelfgebakken brood met kaas, olijven en zongedroogde tomaten; garnalensalade met avocado en komkommer; Sint-Jacobsschelpen in room met spek en ui en afgeblust met sambuca; albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus); clafoutis van paprika, courgette, ui en spekjes; churros; en het pièce de résistance: limoncello-ijs. Gelukkig had zwager Patrick grote trek na het voetballen...





02 november - Koffie...
... met een taartje. Een bramen-kruisbessen taartje met amandel-meel.





02 november - Champignons kweken (1)
Van collega Margreet een champignonkwekerij gekregen. Op de bodem van de bak ligt biomassa met champignon mycelium en daar moest kweekaarde overheen gelegd worden, waarna de champignons na enkele dagen daar doorheen groeien en geoogst kunnen worden. Ik ben benieuwd of dat gaat werken.





27 oktober - Wat eten we vanavond
Verse ravioli, gevuld met garnalen, citroenrasp en zongedroogde tomaatjes, met peterseliepesto en gegrilde aubergines met tomaat, mozzarella en basilicum. Ik dacht dat pesto altijd gemaakt werd met basilicum maar blijkbaar mag je er ook wel peterselie in verwerken (peterselie, pijnboompitten, parmezaanse kaas, knoflook, zout en olijfolie)!





27 oktober - Klussen klussen klussen
Vandaag maar eens verder gegaan met een klus: vernieuwen van het toilet beneden. Er moet een hangend toilet in, de jaren 70 tegels mogen er af, de radiator moet vervangen, er moet weer een dak in (weggehaald toen er een nieuwe afvoer voor de badkamer in moest en we met het elektrisch in de bijkeuken bezig waren) en de losse elektrische leiding en waterleiding moeten in de muur gefreesd worden. Ik heb nog geen spullen gehaald, maar ben maar eens begonnen met het nodige sloopwerk. Vandaag deel 1: de tegels van de muur af. De tegels zijn er nu inderdaad grotendeels af, maar er hangt nog de nodige mortel aan de muur. De puinruimzakken waren echter al snel vol en dat stofkapje zat ook vol met stof, dus eerst maar eens naar de Gamma voor wat onderdelen. Ik ga een installateur vragen om nog een aantal radiatoren op te hangen, dus dan kan ik meteen een radiator voor de wc bestellen en dan ga ik voor het eerst van mijn leven ook tegels ophangen. Ziet er naar uit dat ik voorlopig wel weer even zoet ben, maar ja dan heb ik meteen wat te doen in de kerstvakantie...





26 oktober - Wat eten we vanavond
Vers gebakken focaccia, portobello's gevuld met feta, ui, knoflook, peterselie en pijnboompitten en rijstepap met bitterkoekjes en sinaasappellikeur.





23 oktober - Peen
Pa heeft enkele penen geoogst in de tuin: niet zelf gezaaid, maar waarschijnlijk door de vogels in de tuin gebracht. Buurvrouw Ingrid heeft er vervolgens een mannetje van gemaakt door er nog wat groente en fruit aan toe te voegen.





20 oktober - Wat eten we vanavond
Een wildzwijnsteak met een dressing van olijfolie, sesamzaadjes en ketjap en spaghetti met kerrieroomsaus en gemengde sla. Eigenlijk zouden we de pasta vers maken, maar we waren wat teveel tijd kwijt met het ophangen van de tv aan een muurbeugel, dus dan maar uit een pak. Evengoed erg lekker.





19 oktober - Zwarte Piet en de Kerstman
Elk jaar weer rond deze tijd die zinloze discussie over het vermeend racistische misbruik van Zwarte Piet als de knecht van de witte baas Sinterklaas. Schaf dat hele Sinterklaasfeest maar af als het zo moet. En als we toch bezig zijn mag de VN de wandelgangen van de Kerstman ook wel eens nagaan. Hoe zit het eigenlijk met die gast met zijn sweatshops vol met dwergen, lilliputters dus? Mag je de kleine mensjes blijkbaar wel gewoon discrimineren? Maar ja die Amerikanen zullen wel tegen een onderzoek zijn en dan valt de bodem uit de financiering van de VN, dus ik vermoed dat dat niet doorgaat. Jammer wel waren we in een keer van het gezeur af en konden we ons gewoon richten op datgene waar het toch om draait: lekker eten en drinken in die donkere dagen aan het eind van het jaar...





18 oktober - Pangsit
"We hebben nog loempiavellen over". "Oh, jee, en nu?". Tja gewoon even een recept voor pangsit opzoeken op Internet: gehakt mengen met een rood pepertje, knoflook en zout en peper en dan in loempiavelletjes rollen of tot een buideltje vormen en frituren. Lekker met frietjes en bleekselderijsalade.





17 oktober - Van je collega's moet je het hebben
Mijn collega's gingen naar Parijs "voor het werk". Ja, ja, zal wel, maar eigenlijk interesseert het ons alleen waar ze mee terug komen. Wat denk je? Helemaal niets lekkers hadden ze meegenomen! Schande!





17 oktober - Record!
Nu eens geen zuinigheidsrecord of in een recordtijd naar het werk. Integendeel: nog niet eerder 89 minuten mogen klokken op dat stukkie Gouda-Bilthoven. Mijn recordtijd staat op 29 minuten, nu dus 3 x zo langzaam. Een ongeluk met 4 auto's, 2 rijbanen afgezet tussen Harmelen en De Meern en uiteindelijk 16 km file vanaf Reeuwijk. Ik begon ergens halverwege vlak voor Woerden. Ca drie kwartier vertraging en dan wil je die ravage wel eens zien bij De Meern. Toen ik daar kwam reed het inmiddels echter al weer door en was er niks meer te zien: wat een afknapper...





13 oktober - Wat eten we vanavond (2)
Voor het toetje meringue bakjes gevuld met mascarpone-pruimen mix.





13 oktober - Wat eten we vanavond (1)
Vanwege het baggerweer buiten extra aandacht aan het eten: een salade van taugé met abrikoos, druiven en geschaafde amandel en krab-groente loempia's.





12 oktober - Wat eten we vanavond (2)
Gebakken chorizo met kruiden en tomaatjes uit eigen tuin en mini pannetjes met kerrie-wortel-kruidkoek.





12 oktober - Wat eten we vanavond (1)
Als amuse: carpaccio met olijvenpuree en gedroogde-tomatenpuree.





12 oktober - Pruimentaart
Genoeg pruimen in de vriezer, dus tijd voor een lekker pruimentaartje. Ik had een recept in het grote fruitboek en daar maakten ze zelf het deeg voor de bodem: heb ik voor het gemak maar even aangepast door gebruik te maken van kant en klaar bladerdeeg. Verder wel netjes aan het recept gehouden, afgezien van de vulling waar gemalen amandelen in moesten terwijl ik alleen gemengde noten had, maar die deden het ook wel goed: erg lekker met een dot slagroom...





06 oktober - Wat eten we vanavond
Een tomatensoep met verse kerstomaatjes uit eigen tuin, rode peper, basilicum en room, een glas vers druivensap en polpettes (aardappelkoekjes met bosui en dille) met een komkommer-pinda salade.





06 oktober - Tuin (4)
Last but not least: de kweeperen mochten ook wel van de boom af. Ze zien er niet al te florissant uit, maar als je ze schilt en de slechte stukken verwijderd blijft er nog een maaltje over om als stoofpeertjes te gebruiken.





06 oktober - Tuin (3)
Ook de granberrys konden geoogst worden. Niet zoveel maar wel lekker uit eigen tuin, voor bij een wildgerechtje bijvoorbeeld.





06 oktober - Tuin (2)
Ook de tomatenplant hadden we geloof ik moeten snoeien, want hij is gigantisch uit zijn krachten gegroeid, maar eigenlijk vinden we het niet zo erg: er komen nog aardig wat kerstomaatjes vanaf. Lekker voor een soepje bijvoorbeeld.





06 oktober - Tuin (1)
Vandaag de druivenstruik maar eens leeggehaald. Omdat we die niet krenten groeien er veel kleine trosjes druiven in. Elk jaar wordt het meer, dit jaar 3 grote bakken vol. Uiteindelijk is de helft in de sapcentrifuge beland en heb ik van de rest 4 potten druivenjam gemaakt.





05 oktober - Beertje
Mijn ouders kwamen dit weekend langs, dus bakte Cristel een appel-cake voor bij de koffie.





01 oktober - Hazelnoten
Tja, Cristel had wel gezegd dat ze een hazelaar in de tuin had gezet en dat die hazelnoten op kon leveren, maar volgens wikipedia zou dat 10 jaar duren voor ie vrucht zou dragen. Hij geeft echter al na 4 jaar een handvol hazelnoten. Broodnodig, want de amandelboom heeft het opgegeven en de walnotenboom doet het ook niet echt meer...





30 september - Maleisië
Het zit er helaas weer op, dat maandje Maleisië. Mooie trip, via Melaka, Taman Negara, Pekan, Cherating, Kuala Terengganu, Pulau Perhentian Besar, Kota Bharu, Cameron Highlands, Ipoh, Georgetown (Penang Island) en tenslotte Langkawi. Warm, vochtig, drukte, mensen, lawaai, geuren (en stank), aardige mensen en weer eens even wat anders... Zie ook de foto's onder het kopje Verhalen en Foto's.





26 augustus - Rovers
Dat zag ik nou eens net: zowel de Vlaamse gaai als de kraaien (zie het filmpje) pikken m'n appels kapot. Ik heb inmiddels wel genoeg potten appelmoes in huis, dus heb ik ze maar laten begaan.







25 augustus - Wat eten we vanavond
Een salade met van alles uit de tuin: pruimtomaten van mijn zus, kerstomaatjes, een paprika en basilicum uit eigen tuin, een vleestomaat uit de tuin van collega Ad en sla van de plusmarkt, samen met een notensouffle en gebakken aardappelen met uitjes en knoflook. Lekker lekker lekker...





25 augustus - Appelmoes
Ca 10 kg appels van de boom gehaald. De Elstars zijn al goed rijp, de Golden Delicious (? dachten we tenminste) zijn nog wat zuur, dus die heb ik maar in de appelmoes gedaan. Genoeg potjes voor bij het eten de komende maanden dacht ik zo.





18 augustus - Wat eten we vanavond 2
Een tortilla van aardappelschijven, ui, ei, slagroom, geitenkaas, pijnboompitten, (verse) tijm en peterselie.





18 augustus - Wat eten we vanavond 1
Met knapperig gebakken pancetta omwikkelde pruimen. (Heerlijk toch zo'n pruimenboom!)





18 augustus - Madagascar
Schoonzus Monique en zwager Patrick zijn terug van vakantie op Madagascar. Weinig souvenirs te halen vonden ze, maar deze suikerzakjes konden ze niet laten liggen voor mij. Ik spaar geen suikerzakjes, maar vergeet vaak op vakantie om suiker in te slaan en jat daarom dan de aanwezige suikerzakjes, die de rest van ons toch niet gebruiken, dus vandaar...





18 augustus - Alweer Mojito Party?
Nee, lijkt er wel op maar is een Porto Cocktail: rose port, limoensap, muntblaadjes en sodawater (had ik niet maar gewoon water doet het ook wel...). De overgebleven partjes limoen mochten er ook wel in vond ik.





16 augustus - Wat hebben we bij de koffie
Cristel kreeg de geest en maakte een mango-amandelspijs taart...





16 augustus - Wat eten we vanavond
Na de garnalen in olie met knoflook, makkelijke mini Pizza's: je neemt enkele pita broodjes, snijd ze doormidden en doet daar wat ketchup, ui, champignons, salami, basilicum en kaas overheen en 10 minuten (180 Graden C) later heb je een soort mini pizza. Makkelijk en lekker...





16 augustus - Pruimen
De oogst begint zijn hoogtepunt te naderen: twee bakken pruimen en dan ben ik nog kieskeurig geweest ook: alleen als de pruimen volledig paars waren heb ik ze geplukt. Het gros zal in de vriezer of de jam verdwijnen, maar een paar ga ik gebruiken voor een voorafje (en uiteraard hebben we er een paar gewoon zo opgegeten...)





16 augustus - Balkonnetje...
Vandaag een vrije dag genomen. Eerst naar het afvalbrengstation om enkele spullen met een snoer af te voeren, daarna bezig met het balkonhek. Op de foto waarschijnlijk wel te zien: links heb ik het al schoongemaakt, rechts moet nog. Daarna zou ik enkele slechte delen verven, maar toen begon het toch (onverhoopt) te regenen. Hopelijk kan ik het morgen in ieder geval in de grondverf zetten.





14 augustus - Quinoa
Uit te spreken als kienwa geloof ik: het is geen graan-soort, want dat is een "verzamelnaam voor de vruchten van eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van de grassen" maar de zaden worden op een vergelijkbare manier bereid en geconsumeerd, meestal net zoals rijst of couscous. Tijd dus om het eens te proberen, zeker omdat het "Wat betreft eiwitsamenstelling sterk op melk lijkt en alle essentiële aminozuren aanwezig zijn, in een voor mensen bijna perfecte balans". Hoe dan ook in een gerecht met tomaat, paprika, garnalen en munt smaakte het goed. Inderdaad lijkt het een beetje op couscous. Binnenkort ook maar weer eens een gerechtje mee maken.





11 augustus - Wat eten we vanavond
Pizza met gekarameliseerde rode ui, vijgen en geitenkaas.





11 augustus - Pruimen
Voor het eerst dat de pruimenboom een goede pruimenoogst levert. Maar goed ook, want de bramen leveren dit jaar weinig op nadat we ze stevig gekortwiekt hadden om de nieuwe schutting te kunnen plaatsen. Eens kijken hoeveel jam we hiermee kunnen maken.





11 augustus - Mojito party
Collega Petra mag dan op een Italiaanse camping zitten en vrijdag al aan een Mojito Party zijn gegaan, wij kunnen dat ook, weliswaar pas op zondag vanwege het weer, maar toch...





10 augustus - Wat eten we vanavond
Zelf gebakken pitabroodjes, kip-haloumi spiezen en een remoulade van selderij met krab. De pitabroodjes waren ongeveer 2 x zo dik als de broodjes uit de supermarkt, maar ze smaakten wel goed. Volgende keer toch proberen ze wat platter te krijgen.





10 augustus - Sony DCR PC7
De afgelopen weken heb ik geexperimenteerd met een oude laptop en deze camcorder of ik er een soort webcam van kon maken. Samen met een programmaatje dat het beeld van de camcorder als jpg opsloeg en dat beeld via een upload op de server zette lukt dat best aardig. Helaas is de 15 jaar oude camcorder nu overleden: toen ik thuiskwam wilde hij geen beeld meer geven. Wel vervelend, maar hoewel hij destijds bijna 3000 gulden kostte, wordt hij nu al door de eerste de beste smart phone overvleugeld qua beeld, dus moet ik maar met wat andere spullen gaan experimenteren.





02 augustus - Wat eten we vanavond
BBQ met procureurlapjes, filetlapjes, tonijnmoot, Griekse salade en zelfgebakken Mexicaanse broodjes (Bolillos). Dankzij het mooie weer eens een keer op de grote tafel in plaats van naast de schuur: daar zorgen we meestal op tijd te beginnen opdat we er nog zon bij hebben, maar dat was vandaag niet nodig.





02 augustus - Warmste 2 augustus
Vandaag werd een record temperatuur voor 2 augustus gemeten van 36,9 C in Arcen (en laat mijn collega Margreet daar nu net aanwezig zijn: goed uitgemikt!). Nog geen all time record, want dat staat op 38,6 graden in Warnsveld op 23 augustus 1944. Dat het warm was gaf ons weerstation ook al aan: altijd iets warmer dan het KNMI omdat ie op een warme plek vlak onder het dak van de schuur hangt. Evengoed heb ik hem nog niet eerder een temperatuur van bijna 40 graden aan zien geven.





02 augustus - Pruimen
De pruimenboom had dit voorjaar goed gebloeid. Voor het eerst dit jaar hangen er dan ook een flink aantal pruimen in. Nu zien dat ik ze op tijd geplukt krijg voor die rotvogels ze opeten.





02 augustus - Parasol
Lange tijd niet nodig gehad, maar vandaag konden we echt niet zonder. (NB: zie hier voor een panoramafoto).





31 juli - Boekoeloekoe?
Afgelopen vrijdag stond een dame in de Plus supermarkt zakjes boekoeloekoe te promoten: melk, kaas, eieren en een fijngesnipperd uitje erbij en je maakt een mengsel waarmee je een soort vegetarische burgers kunt maken. Nu dus zelf maar eens geprobeerd. Smaakt verrassend goed, met een redelijke bite. Aanrader voor wie het eens wil proberen!





29 juli - Egel
Ik ben gewend dat het egeltje vanaf 11 a 12 uur in onze tuin rondloopt, maar vanavond was ie al om 9 uur aan het rondscharrelen. Zeker honger of zo.





28 juli - Wat eten we vanavond
Een salade van avocado, appel, Hollandse garnalen met sla en een zelfgebakken pesto brood. Weer buiten...





28 juli - Reddingsoperatie
Hebben we eindelijk een tomatenplantje goed op kunnen kweken was ie op de grond gegooid door de regenbuien. Snel wat stokken ernaast en opgebonden: hij was nog niet geknakt, dus dat moet ie gaan redden.





28 juli - Peper en paprika
Doen het goed dit jaar...





28 juli - Koffie met wat lekkers
Met de laatste zwarte bessen en de eerste kruisbessen maak ik in een handomdraai een lekker taartje voor bij de koffie. Alles vers uit eigen tuin (zelfs de basilicum).





28 juli - Brunch
Vandaag zou het minder warm worden, maar voorlopig konden we toch weer gewoon buiten brunchen.





27 juli - Wat eten we vanavond
Vandaag ongeveer hetzelfde weer als gisteren: eerst wat regen, daarna klaarde het op en werd het toch nog behoorlijk warm in het zonnetje. We konden 's avonds nog buiten eten en dat kwam goed uit met de hapjes die we bedacht hadden: Turkse wortelkroketjes, Spring Rolls met garnalen en groenten en Turkse visballetjes.





27 juli - Wat drinken we vanavond
Vanwege de warmte een lekkere frisse cocktail, een limoncellospritzer: limoncello, bitter lemon, limoensap, munt en ijsblokjes.





26 juli - Weizen (5, slot)
Vandaag begon niet zo goed: om een uur of 11 begon het te regenen, dus moesten we eerst wat klusjes in huis doen (strijken, was opruimen, vaatwasser uitruimen etc). Gelukkig klaarde het tegen ca 14:00u wel weer voldoende op om wat boodschappen te kunnen doen en daarna was het tijd voor het laatste weissbiertje: een Franziskaner Weissbier Royal. Alsof het zo moest wezen: deze heeft wat ons betreft gewonnen. Zie de scorelijst voor de hele reeks.







25 juli - Weizen (4)
Vandaag werd de hittegolf officieel. Tijd voor weissbiertje nummer 9, een Franziskaner Weissbier. Morgen hopelijk de laatste, want we hebben vrij genomen in anticipatie op mooi weer.





19 juli - Texel
Toen we vorig jaar ons 12 1/2 jarig huwelijk vierden kregen we van de familie een bon voor twee overnachtingen in hotel De Lindeboom in Den Burg op Texel. Enkele maanden terug hadden we dit weekend geboekt om er naar toe te gaan. Wisten wij veel dat het zulk lekker weer zou worden voor dit weekend? Bij het arrangement zat tevens een proeverij met Texelse kaas, Texelse bieren uit de eigen bierbrouwerij, een diner met streekgerechten en twee fietsen voor een dag. Op zaterdag hebben we gebruik gemaakt van de fiets: van Den Burg naar de vuurtoren was het wat bewolkt en iets kouder, maar verder was het heerlijk weer en hebben we genoten van een lunch met vis, de beklimming van de vuurtoren, ijsjes bij de plaatselijke ijsboerderij een Texels witbiertje bij paal 21, de kermis in De Koog en een geweldige maaltijd met 14 "gerechies" in Den Burg. Jammer dat we zondag alweer terug moesten, maar dat hebben we rustig aan gedaan: we moesten eerst nog een beeldje met 5 schapen kopen voor mijn zus, die die zondag haar verjaardag vierde. Met dank aan de familie: het was een geweldig weekend!





18 juli - Zwarte bessen
En het laatste restje aalbessen. Beiden geritst en in de vriezer gelegd. Kan ik nog gelei mee maken of in de clafoutis stoppen. Binnenkort zullen de kruisbessen ook wel volgen.





18 juli - Weizen (3)
Vanavond eentje voor we naar Texel vertrokken, een Allgauer Edelweissbier. Nog 2 te gaan voor het krat leeg is.





15 juli - Wat eten we vanavond
Op zo'n maandagavond nog best wat werk om van die viskoekjes met prei en sardientjes te maken. Lekker op een broodje, met wat komkommer en sla er bij en smullen maar.





14 juli - Weizen Bieren (2)
Weer een mooi weekend, dus tijd voor de volgende 4 bieren uit het krat. Nog 3 te gaan tot de eindscore!





14 juli - BBQ
Nou ja, we hebben gewoon de gourmet/steengrill set buiten gezet. Erop: sate ajam met pindasaus, veggie burgers en maiskolf. Lekker stokbroodje kruidenboter en een biertje erbij en klaar is Klara. Mocht ook wel nadat ik nog twee kozijnen had geverfd en een handdoekophangrek in de badkamer had herbevestigd.





13 juli - Vuurpot
Het zou nog lang warm blijven, maar zonder vuurpot hadden we al flink eerder binnen gezeten. Toch handig dat er nog wat ladingen sloophout in de schuur liggen...





13 juli - Tapas
Het zou nog lang warm blijven vanavond, dus tapas neergezet: zelfgebakken focaccia, wortels met mascarpone-sherry dip, garnalen in filodeeg en meloen met ham. We hadden ook nog olijven met feta en kibbelingen liggen, maar dit was wel meer dan genoeg.





11 juli - Wat eten we vanavond
Een spinazietaartje van filodeeg. Echt zo'n gerecht dat je altijd snel overslaat in het vegetarische kookboek, maar eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te maken (vooral als Cristel dat doet) en heel lekker ook. Wel wat moeilijk eetbaar: bij de eerste hap lagen de maanzaadjes over de hele tafel verspreid...





08 juli - Wat eten we vanavond
Een simpele salade met sla, tomaat, ui, komkommer, paprika en eendenborst. Alleen jammer dat we de komkommer waren vergeten en het niet van die makkelijke plakjes eendenborstfilet waren, dus dat kostte me nog wel even tijd om die in de oven te garen.





07 juli - Weizen...
Wat wil je voor je verjaardag? Tja, dat weet ik al jaren niet meer, dus dit jaar kreeg ik een krat met tien soorten weizen bier. Groslch en Brand weizen zie je in Nederland steeds vaker op de kaart, maar de echte weizen bieren komen natuurlijk uit Duitsland. Met het mooie weer konden we er dit weekend alvast 3 proberen. Zodra we ze allemaal hebben geprobeerd komt de uitslag hier wel een keer langs in een tabelletje.





07 juli - Shake
Van Nescafe ooit een beker gekregen om een frappe te kunnen maken. Ik maakte er de laatste tijd een soort milkshake van door ijsgruis, melk en sachets nescafe latte Amaretto te shaken. Eigenlijk moet je kokend water aan die sachets toevoegen, maar ja ik maak er dus frappe van. Die beker is echter nogal klein en ik moet telkens twee maal shaken om twee bekers te vullen. In de stad kon ik geen grotere beker vinden, maar toen bedacht ik me dat ik nog wel een bidon had staan. Met een inhoud van 800 ml kan ik er nu tenminste twee tegelijk maken!





06 juli - BBQ
Gebruik maken van het mooie weer: twee dagen BBQ-en. Op dag 1 lekker makkelijke gemarineerde lapjes en garnalenspiezen, aangevuld met ananas, champignons, ui en paprika, en een lekker biertje uiteraard.





01 juli - Aalbessen
Twee weken later dan vorig jaar maar de eerste 3 potten aalbessengelei zijn weer gemaakt.





29 juni - Verjaardag
Het weerbericht gaf de hele week al regen en rotweer aan voor zaterdag, maar plotseling waren de opklaringen toch sneller gearriveerd, dus konden we toch nog buiten zitten met de hele groep. Toch lekkerder en de kinderen konden mooi verstoppertje spelen in de tuin. Uiteraard weer veel cadeautjes gekregen, waaronder natuurlijk als hoogtepunt de tekeningen van Jade en Luna. Benieuwd wat ze volgend jaar gaan tekenen...







29 juni - Kaartje
Eerste kaartje voor mijn verjaardag is van Willy. Ik stak uiteraard meteen mijn vingers door de gaten, zonder te weten dat ik dan direct een biertje in de handen had...





28 juni - Wat eten we vanavond
Halve dag bezig geweest met voorbereidingen voor de verjaardag morgen (pasta salade, fruitsalade, worstjes-aubergine schotel, waldorfsalade, kaasstengels) maar we zijn onszelf ook niet vergeten: vis-peterselie-balletjes (vergeten op de foto te zetten) en een taartje met tomaten, brie en zwarte olijven.





23 juni - Wat eten we vanavond
Jammer voor collega Margreet, die vond dat er de laatste tijd weinig spannends op de site gebeurde: "alleen maar wat eten we vanavond". Tja laat ik dat nou net spannend vinden... dus, omdat het nog aspergeseizoen is nogmaals asperges, met kalfsvlees in cognacsaus en rozemarijn aardappeltjes uit de oven. En natuurlijk een lekkere aardbeien-daiquiri vooraf omdat ze die op de markt weggaven voor 2,50 euro per kilo.





22 juni - Wat eten we vanavond
Een eigengemaakte focaccia met rozemarijn-olie om te dippen, gemengde sla met olijfolie-balsamico azijn en pijnboompitten, en een kruiden-souffle. "Afschuwelijk lekker" weer, maar ja buiten hadden we dan ook echt afschuwelijk weer...





17 juni - Wat eten we vanavond
Ook een voordeel om het zwagersweekend in Limburg te houden: daarmee konden we mooi even langs het adresje van zwager Patrick in Roosteren langsrijden om een lekker en goedkoop maaltje asperges op te duiken. Tijdens het zwagersweekend had ik ze ook al gegeten bij een restaurant met gerookte zalm erbij, dus vanavond maar weer eens klassiek op Vlaamse wijze. Dit jaar gaan ze in Limburg nog door tot mijn verjaardag op 29 juni, dus wie weet kunnen we er nog een keertje van genieten...





16 juni - Wat eten we vanavond
Na het zwagersweekend niet veel zin meer om te koken, dus iets supermakkelijks: een beetje fusilli met een potje Hak pastagroente en wat geraspte kaas (uit een zakje). Wie zegt dat koken moeilijk moet zijn?...





15 juni - Zwagersweekend 2013
Dit jaar was ik weer aan de beurt om het zwagersweekend te organiseren. Dat werd een arrangement kleiduiven schieten in Weert, naar het casino in Valkenburg en grotbiken in de sibbegroeve in Sibbe (vlakbij Valkenburg). Omdat ik de laatste keer wadlopen had geregeld wat weer eens niet doorging door het Hollandse rotweer ging ik dit keer op safe: alleen het kleiduiven schieten was buiten, maar dat konden we doen vanonder een afdak/paraplu. Maar goed ook want net bij dat onderdeel kregen we de laatste regenbui op ons dak, maar dat deerde dus niet, zeker omdat we daarna eigenlijk alleen lekker zonnig weer hebben gehad. Na het schieten namen we een High tea op het terras. Dat was wel ietwat hilarisch: drie mannen, tussen de stoere schutters aan de thee met scones en lekkere hapjes... Enfin, omdat ik de meeste kleiduiven had geschoten (13 van de 25) won ik 20 euro om in te zetten in het casino. Die waren snel op aan de roulettetafel, evenals die 5 euro in de gokkasten. Ik wist het verlies nog enigszins te beperken door aan een geautomatiseerde roulettetafel nog weer tien euro terug te winnen, zodat ik er met een verlies van 15 euro niet slecht vanaf kwam... Doordat we allemaal zonder kater op stonden en de grotbike tocht overleefden haalden we een nette score in de scoringstabel voor het zwagersweekend. Volgend jaar mag Patrick het stokje overnemen!





15 juni - 1020 km!
Het record van 5 april is eraan! Ik had toen al aangegeven dat ik toch zeker meer dan 1000 km met een tank benzine moest kunnen doen als ik maar vaak genoeg op en neer naar het werk kon rijden. Ook nu ging het nog niet eens helemaal volgens het boekje: ik heb de auto een keer meegenomen naar Hoofddorp vanwege een vergadering en reed daarna binnendoor naar Bilthoven voor een volleybaltoernooi. Ook ben ik een keer 's avonds binnendoor gereden toen de snelweg vol stond met file: 5,5 l/100 km gereden, op een langere weg. Nog niet eens slecht op een traject met veel stoplichten. Uiteindelijk kon ik volgens de auto nog zo'n 40 km rijden, maar vanwege het zwagersweekend moest ik op tijd in Weert zijn, dus heb ik maar bijtijds getankt: 51,61 liter, dus dat is net geen 1 op 20, maar 1 op 19,8 geworden. Het zal moeilijk worden om dat nog te overtreffen...





09 juni - Wat eten we vanavond
Een avocado-tomaat-rucola salade met een tonijnmoot met een sesamzaad-korst. Afgemaakt met een stokbroodje kruidenboter en een roseetje.





08 juni - Plantjes
Redelijk lekker weer, dus maar eens een paar plantjes bij het tuincentrum gehaald om de plantjes te vervangen, die de winter niet hebben gehaald of sowieso maar eenjarig waren. Op de foto een tibouchina... Het weer was nog goed genoeg om te BBQ'en: dat nemen ze ons in ieder geval niet meer af!





06 juni - Beker
De wisselbeker van het RIVM volleybaltoernooi konden we dit jaar meteen weer mee terugnemen. Yvo, Piet, Eelke en ikzelf waren net al vorig jaar weer van de partij. Destijds speelden we nog met een CEV team. Nu zijn we onderdeel geworden van het nieuwe Centrum Veiligheid en hadden we hulp van stagiair Laurens en Peter en Werner als nieuwe collega's. Door de nieuwe indeling van de Centra waren er wat weinig teams en wonnen we wat makkelijk, maar ja wel verdiend vonden we omdat we als enige alle partijen wonnen.





02 juni - Wat eten we vanavond
Na zo'n lekker zonnig dagje in de achtertuin uiteraard iets Grieks: gehakt-aubergine-feta balletjes met tzatziki en pitabrood en een lekker roseetje...





01 juni - Wat eten we vanavond
Collega Eelke was zo goed om even een kilootje asperges mee te nemen na zijn lunch-wandeling, dus dat werd asperges met Marrokaanse zalm (met knoflook, komijn, gemalen koriander, kurkuma, paprikapoeder en verse koriander) en gebakken krieltjes.





29 mei - Wat eten we vanavond
Ach niet zoveel bijzonders op een doordeweekse avond. Varkenshaas met jeneverbes en broccoli-aardappelgratin.





25 mei - Wat eten we vanavond
Aspergeseizoen, dus asperges met bimi, tomatencoulis en een gebakken tilapia. Eigenlijk was dat met zeekraal volgens het recept, maar niet te krijgen, dus dan maar met bimi (kruising van broccolli met kai lan/chinese kool). Als dessert twee meringue bakjes, gevuld met een mengsel van mascarpone met aalbessen/bramen/zwarte bessen.





13 mei - Windhoos
Niet gedacht dat nog eens aan te treffen op een Grieks eiland, maar toen we naar het zuiden van Kos reden en een fikse hagelbui passeerden om bij Agios Stefanos rond te neuzen zagen we over zee voor de kust van Kos een geweldige windhoos ronddraaien. Geweldig, omdat ik er nog nooit een live gezien had en ook geweldig dat het op grote afstand van ons gebeurde, want de beelden van de verwoestende tornado uit Oklahoma City van gisteren gaven wel aan dat je er toch maar beter uit de buurt kunt blijven.





09 mei - Kos
Even een korte vakantie naar Kos tussendoor (9-19 mei). Leker genieten van eten, drinken, terrasjes, het weer, de vriendelijke Grieken, lezen, puzzelen, fietsen, wandelen en rondkijken (vnl op archeologische vindplaatsen). Helaas geen 30 graden elke dag, zoals twee jaar terug op Rhodos, maar meestal wel lekker weer overdag en een paar keer 's avonds met een vest en/of bij een terrasverwarmer (kreeg er op een avond een behoorlijk hete nek van). We hadden de beschikking over een auto om naar de andere kant van het eiland te rijden en naar het startpunt van een paar wandelingen, maar gebruikten elke avond de fiets om in Kos-stad een terrasje uit te gaan zoeken. Helaas morgen weer aan het werk en is het hier 13 graden met regen, maar ja kunnen we vast plannen gaan maken voor volgend jaar (Sicilië?). Meer foto's zijn te vinden onder Verhalen en foto´s.





05 mei - Wat eten we vanavond
Gegrilde halloumi kaas omwikkeld met pancetta, zelfgebakken knoflook-kruiden-brood en een salade van chorizo, kikkererwten en gegrilde paprika (uit een potje...). Lekker roseetje erbij en eet smakelijk!





05 mei - Appels
Vorige week stond de pruimenboom al vol in bloesem, nu is het de beurt aan de appelboom. Fruitig dagje zo...





05 mei - Aardbeien
Heerlijk de dag beginnen met zo'n zonnetje, beschuit met aardbeien en een melk-hazelnoot shake.





04 mei - Wat eten we vanavond
Tja, aspergeseizoen... Vanavond maar weer eens traditioneel op Vlaamse wijze, dus met ham, peterselie, gekookt eitje, krieltjes en een lekker botersausje.





30 april - Tuinklusjes
Redelijk goed weer dus enkele klusjes in de tuin: plantjes gepot, wat nieuwe aarde onder de schutting aangebracht en wat touwen gespannen waar de bramen en aalbessen tegenaan kunnen groeien en het vogelhuisje neergezet, dat Cristel geschilderd had in de schuur.





30 april - K(r)oning(s)(inne)dag
Of hoe dat ook maar moge heten vandaag: in ieder geval weer veel mensen met iets met oranje op straat en tv...





29 april - Wat eten we vanavond
Coquilles op aardappel-knoflook-bloemkool-puree, met geroosterde bloemkool. De geroosterde bloemkool wordt wat bitter, dus die komt niet meer terug.





29 april - Pruimenbloesem
Als elke bloem aan de pruimenboom een pruim gaat worden valt hij straks nog om. Maar voorlopig levert het wel een mooi plaatje op met die blauwe namiddag-hemel.





29 april - Fanfare
Onze straat werd weer eens gebruikt voor de fanfare.





29 april - Oranje tompoezen
Het is weer tijd voor oranje tompoezen. Zoals gebruikelijk bij de Plus weer in de aanbieding, alhoewel dat een beetje een farce is: die oranje tompoezen hebben ze eigenlijk alleen met Koninginnedag en dan zijn ze altijd "afgeprijsd" maar die oorspronkelijke prijs betaal je dus nooit! Enfin: 5 tompoezen voor €1,99, toch weer 10 cent duurder dan vorig jaar!





28 april - Wat eten we vanavond
Pittig rundvlees, gewokte sperziebonen en knoflook en een naan erbij. Het recept ging eigenlijk uit van kousenband, maar die hadden ze niet bij de Plus en van chilibonenpasta, maar wij dachten dat het met Harissa ook wel kon (je kunt ook teveel kruidenmengsels hebben, nietwaar?)





26 april - Kletskop
Dat slaat nu eens niet op mij, maar op het eten: kaaskletskoppen met gegrilde courgette en tomaat. Blaadje sla en wat olijven erbij en een dressing met rode pesto, balsamico-azijn en olie en klaar ben je.





21 april - Wat eten we vanavond
Lasagne met champignons, courgette en zalm.





21 april - Chocolate chip cookies
Even dacht ik dat dit ook een misbaksel zou worden, want ik had het deeg hiervoor 's nachts in de koelkast laten staan en het was nogal hard geworden. Nadat het even had gestaan kon ik er toch nog wel wat rondjes van maken en de cookies bakken. Ze smaken heerlijk: eindelijk kan ik ook American Chocolate Chip Cookies maken en hoef ik ze niet meer speciaal bij de kiosk op het station te halen...





20 april - Wat eten we vanavond
Tja, de bedoeling was een vers gebakken kaas-uien brood met olijven en aardappelpuree in het beslag, maar dat mislukte nogal. Mogelijk door de nog natte puree werd het een kleffe bende, waardoor we alleen de korst hebben gegeten. Dat recept ga ik niet nog eens proberen: ik vond het ook al vreemd dat er geen suiker werd gebruikt: daardoor werkte de gist mogelijk ook niet goed genoeg. Enfin, ook mij mislukt wel eens wat... Gelukkig had Cristel een grote schaal met een salade van meloen, mango, granaatappel, druiven en veldsla met een yoghurt-honing dressing gemaakt en die smaakte uit de kunst.





17 april - Het voordeel van PTW
Met Plaats en Tijdonafhankelijk Werken (vandaag was dat: thuiswerken na een vergadering bij het Ministerie van SZW) kun je tijdens de lunch dat banaantje dat je anders zo uit de schil opgepeuzeld had natuurlijk wat lekkerder versieren met een paar overgebleven walnoten en een druppel stroop...





14 april - Tapas
Vanwege het lekkere weer konden we nog tot ca half tien buiten zitten en genieten van wat tapas: kaasdriehoekjes met ansjovis en olijven, hartige scones met citroen-mascarpone, filorolletjes met spinazie en kaas en vegetarische loempia's.





14 april - Klussen klussen klussen
Afgelopen week begonnen met schuren en afbranden van het kozijn en vandaag met het mooie weer ook de deur tussen de hal en de bijkeuken geschuurd en van een kant geverfd. Met een beetje geluk is dit laatste klusje volgende week echt af.





07 april - Wat eten we vanavond
Kip-garnalen toastjes met sesamzaadjes, rijst met gewokte garnalen en asperges en clafoutis met aalbessen, zwarte bessen en bramen na. Uiteraard ondersteund door een lekkere witte Spaanse wijn...





07 april - Klussen klussen klussen
Vandaag enkele klussen ter afronding: profielen rond het luik aangebracht, een keukenrolhouder opgehangen en een latje achter het aanrecht gekit. Darnaast nog gestart met het schuren van het deurkozijn en opnieuw de dorpel aan de keukenzijde op de vloer gekit (nu met polymax, want de montagekit hield het niet).





07 april - Eindelijk
Maanden hebben we hier naar gesnakt, maar vandaag was het weer eens mogelijk even lekker te pauzeren in de tuin met een lekker prosecootje en wat toastjes er bij. Proost!





05 april - 920 km!
Een nieuw record: vandaag 920 km gereden met de Audi tot ik moest tanken. Bij de pomp ging er 52,83l benzine in, dus heb ik er 1 op 17,4 mee gereden over een afstand van 920 km (toch beter dan 17,2 over 900 km...). Helaas maar een krappe 20 km meer dan het vorige record van 22 februari 2013, omdat ik na een aantal maal op en neer naar het werk er ook 200 km mee naar Oldebroek op en neer heb gereden, voor een presentatie voor het werk over Storybuilder, bij fruittuin Verbeek. Ik had ruim de tijd genomen, zodat ik rustig kon rijden, maar ja ik stond al direct in Reeuwijk in de file en later schoot het ook niet echt op, dus ik moest op het laatste stuk wel voort maken en dat kost uiteraard benzine: uiteindelijk gemiddeld ca 7 l/100 km gereden in plaats van 5 l/100/km, dus dat scheelt ca 4 liter en dus ca 80 km op een tank. Die 1000 km moet m.i. dus haalbaar zijn! Voorlopig maar even niet, want met dit koude weer de laatste tijd rijd ik nog niet op zijn zuinigst en vanochtend begon een vrachtauto chauffeur te toeteren en me met lichtsignalen te bestoken dat ik harder door moest rijden. Maar ja, volgens mij mag ik gewoon 80 km/h op de snelweg rijden als ik daar zin in heb, dus what is the rush? (Toen ie me inhaalde ging ik uiteraard wel weer 85 km/h rijden om in zijn kielzog te blijven...)





01 april - Wat eten we vanavond
Twee klassiekers: krab-mais koekjes en canneloni gevuld met gehakt en abrikozen.





01 april - Klussen klussen klussen
De radiator, die we als enige onderdeel van de oude badkamer gehouden hadden hangt nu aan de muur. De leidingen zijn nog niet aangesloten op de CV. Dat wordt een klusje voor volgend weekend...





31 maart - Paasmaal
Geen gekookte eieren, maar wel een gerecht met veel eieren er in: tomaten-kaas-rol. Een soort gerolde souffle met een vulling van kaas en sour cream. Als topping olijven, gedroogde tomaat in olie, tomaatjes uit de oven en vers bereide pesto. Met frietjes van cassave erbij. In Brazilië hadden we die vaker gehad, maar voordat je dat dan een keer zelf maakt is het zo 1 1/2 jaar verder...





31 maart - Klussen klussen klussen
De laatste wandcontactdozen zijn nu afgewerkt en de droger en de wasmaschine aangesloten op de wandcontactdozen onder het aanrecht. Het gordijn hebben we op maat gemaakt en hangt nu dus ook. Resteert nog wat kitwerk en de kant van het aanrecht is af! (Nu alleen nog een CV ophangen, wat kit- en schilderwerk en wat werk aan drempels en de hele bijkeuken is af...)





30 maart - Wat nu dan weer
Ik dacht dat je Aloe Vera gewoon op je smoelwerk moest smeren, maar je schijnt het ook te kunnen drinken, ze hadden bij de toko tenminste een rijtje flesjes staan met verschillende smaakjes. Schijnt gezond te zijn en nog lekker ook! (Hoewel ik net op wikipedia las dat het mogelijk toxische effecten heeft... lekker wel...)





30 maart - Wat eten we vanavond
Vooraf coquilles met pancetta. Voor het hoofdgerecht hertenbiefstuk met paddenstoelen-paprika mix en scarola con i pistacchio. Als toetje tiramisu a la Cristel...





30 maart - Klussen klussen klussen
De spoelbak zit er nu netjes in gelijmd, de afvoer is aangesloten en de afvalbak is vastgeschroefd. Nu nog een latje achter het werkblad in het kozijn, afkitten, drie wandcontactdozen monteren en een gordijn ophangen...





23 maart - Krakau
Even geen geklus dit weekend. Ik moest op donderdag en vrijdag naar Krakau voor een Europees project en Cristel kwam vrijdags ook naar Krakau om er een weekend aan vast te plakken. Genoten van een weekendje weg, maar wat was het koud. Dus telkens proberen op te warmen in kroegjes en restaurants en we waren blij dat we een trip naar de zoutmijn in het nabijgelegen Wieliczka hadden geboekt (zie eerste foto), want daar was het tenminste nog ca 14 graden...







18 maart - Klussen klussen klussen
Het deurtje van het aanrechtkastje hadden we al, dus was het nog slechts een kwestie van het inzetten van de scharnieren en aanbrengen van een greep.





17 maart - Laatste oortje versnoept?
Een vreemd verschijnsel in onze familie: zien we een paashaas dan moeten z'n oren eraf... (lekker!)





17 maart - Klussen klussen klussen (2)
Met bloed, zweet en tranen hebben we het granieten blad eindelijk op zijn plek weten te krijgen. Eerst even proberen of ie er wel tussen past natuurlijk en daarna vastgekit met 3/4 tube polyfix. Er zijn nog wel de nodige afwerkklussen te doen, maar hiermee is de bijkeuken wel weer een heel stuk meer af!







17 maart - Klussen klussen klussen (1)
De lange keukenkast was bedoeld voor het opbergen van de stofzuiger. Met een handig rekje van Conrad hang je er ook nog een flink aantal bezems/huishoudaparatuur in!





16 maart - Klussen klussen klussen
Op het laatste moment toch nog maar wat extra balkjes aangebracht. Het frame voor het aanrechtblad is nu wel klaar, dus moeten we het blad er morgen maar even op leggen...





15 maart - Klussen klussen klussen
Ik dacht een middagje vrij te nemen en dan "even" het keukenkastje alvast in de hoek neer te zetten. Hij staat er nu rond 23 u inderdaad, maar het kostte uiteraard weer veel meer tijd dan gedacht: er moest toch nog wat afgeschaafd worden om een strakke lijn te krijgen tussen de ene muur en de beugels aan de kast aan de andere kant, de plaat die er links naast staat moest daardoor ook wat ingekort worden, er moest toch nog een stukje uit de voorste balk gehaald worden en toen besloten we er ook achterin nog maar een in te plaatsen en die moest dan ook nog in de grondverf gezet worden etc... Met passen en meten wordt de tijd versleten... Enfin hij staat nu, hopelijk kan ik morgen de laatste voorbereidingen treffen om het aanrechtblad echt eens te gaan plaatsen (zondag?).





10 maart - Wat eten we vanavond
Vooraf garnalen met knoflook en pepertjes in olie. Als hoofdgerecht een reebiefstukje met granberriesaus, gegrilde maiskolf en rozemarijn aardappels.





10 maart - Klussen klussen klussen
Niet te zien op de foto, maar veel werk vandaag om de balkjes op de muur te krijgen zodat het werkblad er straks op kan rusten. De balk onder het kozijn kostte het meeste werk: voortdurend kijken of ie nog waterpas hangt en toch nog flink wat uit de muur hakken om hem netjes recht te laten lopen. En de kast staat nu ook echt in de hoek vast met enkele beugels. Eerst moest ik toen nog wel wat van de zijwand afzagen om hem recht met de muur te laten lopen. Het keukenkastje staat er nog niet, want daar moest ook nog een plintje op en die is nu net in de grondverf gegaan.





09 maart - Klussen klussen klussen
De warm en koudwatertoevoer moest iets verlengd worden omdat de kraan wat verder weg komt van het kozijn. Tja, en toen moest ik toch nog weer wat slopen: de balk die op het kozijn komt loopt vlak langs de oude muur, dus moest ik wat stucwerk verwijderen om hem straks vast te kunnen schroeven op kozijn en muur. Betekent ook dat ik morgen achter de nieuwe kast nog wat gips weg moet halen want die steekt anders verder naar voren dan het werkblad. Zo blijf je wel bezig...





08 maart - 4,4 - 1220 - 1390
Vandaag weer eens een zuinig ritje: 4,4 liter op 100 km gereden. Helaas nog geen verbetering van het record van 21 juni 2012 (4,3 l/100 km), maar wel met twee andere records: de Audi gaf op een gegeven moment aan dat ik nog 1220 km moest kunnen rijden met de aanwezige benzine, terwijl ik er toen 170 km mee had gereden. In totaal zou je dus theoretisch 1390 km met 1 tank kunnen afleggen. Theoretisch, want eerst maar eens zien of je het over die hele afstand wel vol houdt en die 1220 km berekent ie volgens mij met een gemiddelde van de laatste paar km of zo, want zodra je de snelweg afdraait blijft het gemiddelde wel ongeveer op 4,3 a 4,4 l/100 km hangen, maar loopt de afstand die je nog kunt rijden sterk terug. Bij thuiskomst was dat nog maar 1140 km, terwijl ik natuurlijk maar ca 10 km verder had gereden en niet dat verschil van 80 km... Enfin, toch twee records!





03 maart - Wat klopt hier niet?
Je kunt beter vragen wat hier wel klopt. Volgens het recept van deze Thaise gebakken rijst zaten er helemaal geen tomaatjes in, maar dat kwam doordat ik in de war was met een ander gerecht. Ook stonden er twee eieren bij de ingredienten, maar die kwamen vervolgens helemaal niet terug in het recept. Ik dacht die scramble ik er wel door, maar nadat ik de romige klappermelk erin had gedaan was het te vochtig om dat te doen, dus hebben we er maar omeletreepjes van gemaakt. Ook stond er geen rode peper in de lijst ingredienten, maar die hebben we er in gedaan in plaats van chili-olie. Enfin er klopte niet veel van, maar het was op voor we het wisten...





03 maart - Klussen klussen klussen
Vandaag een aantal kleinere klussen ter afronding. Cristel lakte het keukenkastje en twee zijwanden voor de laatste keer en de deur voor de eerste keer, nadat ik daar nog twee gaten in had geboord voor de scharnieren. Tevens moesten er een aantal wandcontactdozen afgemonteerd worden door Cristel. Eerst moest ik er nog twee aansmeren en bij die moet ik later nog een hoeveelheid muurverf aanbrengen om ze helemaal netjes te maken. Ook het gat onder het kozijn heb ik gedicht met een hoeveelheid mortel. Als laatste heb ik nog een dorpel gekit (het krantje erover dient om ons te helpen herinneren er pas morgen op te gaan staan). Veel werk, maar het wordt steeds meer af.





03 maart - Helemaal niet lekker...
...deze chocolaatjes uit Praag. Daarom had ik er zeker twee bij de koffie...





26 februari - Praag
Even er tussenuit voor een bijeenkomst van het Eurpose Safera Project in Praag. Zoals meestal met dit soort business trips heb je nauwelijks tijd om rond te kijken en komt het neer op twee hele dagen vergaderen. Nu begon de vergadering waar ik bij moest zijn om half twaalf en kon ik 's ochtends nog een flinke wandeling van een 1 1/2 uur maken vanaf het hotel naar de binnenstad. Op de foto "Karels brug".





24 februari - Wat eten we vanavond
Een lekker biefstukje met champignons en interessante knolselderij-frietjes.





24 februari - Klussen klussen klussen
Terwijl ik me in het zweet stond te zagen om nog wat onderdelen van het gootsteenkastje te maken was Cristel bezig met het elektrische gedeelte. Ze haalde de electrodozen netjes onder de verf vandaan en bracht er wandcontactdozen en een schakelaar in aan en aan de andere kant een dubbele schakelaar met hotelschakeling op de nieuw gekochte lamp. Na aansluiten schakelen de spotjes nu op 1 schakelaar naast onze keuken en de lamp in het midden zit op een hotelschakeling. Wat een verschil maakt dat in 1 keer zeg!





23 februari - Klussen klussen klussen
Tja, toen moest ik er toch echt eens bij om te kijken of het nieuwe keukenkast wel zou gaan passen. Voor het eerst in 11 jaar geen spoelbak meer in de (bij)keuken. Als het allemaal goed gaat hangt er over twee weken al weer een nieuwe in.





22 februari - Twee maal een unicum
Ten eerste is dit de eerste maal dat ik op vrijdag in een vakantietijd naar het werk ben gereden. Ik hou sinds een jaar of drie bij hoelang ik over de rit naar het werk doe als ik met de auto kom. Uiteraard probeer ik dat tot 1 x per week te beperken in normale weken, want ik heb tenslotte een gratis NS jaartraject kaart, maar ja, het is wel nodig dat ik af en toe met de auto naar het werk ga opdat ik even wat langer door kan werken en de uren die ik mis door te gaan fitnessen op het werk te compenseren. In de vakantieperiodes ga ik wat vaker, want dan rijd het lekker door en kan ik soms wat eerder weer naar huis. Blijkbaar had ik in de laatste 3 jaar nog nooit op een vrijdag in een vakantieperiode gereden, tot vandaag. Kon ik mooi eens de statistieken aanvullen, zie het plaatje hieronder. (NB: ik maak onderscheid tussen binnen en buiten vakanties omdat dat duidelijke verschillen oplevert...) Tevens heb ik voor het eerst met de Audi meer dan 900 km gereden tot ik weer eens moest tanken. Of dat nu wel zuiniger was dan die keer dat ik na 880 km heb getankt weet ik echter niet, want de laatste 20 km gaf de auto aan dat ik nog 0 km kon rijden tot er getankt moest worden. Uiteindelijk moest ik er precies 53 liter euro in gooien. Toch een knappe 1 liter op 17,1 km mee gereden gedurende 900 km! Dat kan echter nog wel verbeterd worden, want ik startte pas nadat Cristel er al 200 km mee had gereden en daarbij niet echt zuinig had gereden. Bovendien is het met dit koude weer van de afgelopen dagen erg moeilijk om beter dan 5 l/100 km te rijden, terwijl ik dat in de zomer meestal met gemak haal. Ik heb gewoon 2 weken onafgebroken vakantietijd in de zomer nodig, dan zul je zien dat ik de 1000 km grens ook nog wel doorbreek!





16 februari - Klussen klussen klussen
Valt een beetje tegen voor een hele dag klussen: een half af keukenkastje, maar ja als je nogal laat opstaat en je eerst een keer verzaagt dan schiet het niet hard op. Wellicht niet te zien op de foto, maar de rechterkant is onderaan scheef afgezaagd, om te compenseren voor het aflopen van de vloer. Dat levert toch de nodige hoofdbrekens bij het zagen en in elkaar zetten! Enfin, we hebben nog wel even tijd om deze verder in elkaar te zetten en te schilderen, want het granieten werkblad met spoelbak, dat we gisteren bij de keukenconcurrent besteld hebben, komt pas over 3 a 4 weken. Jammer voor de verkoper ter plekke dat we vorige week een regiomanager troffen. Die gaf ons al zoveel korting dat hij nu ook maar aan de prijs moest voldoen. Wel leuk om hem bijna sprakeloos te zien op onze opmerking dat 3 weken levertijd wel oke was omdat we eerst nog een kastje moesten bouwen. "Doet u dat zelf dan?"...





14 februari - Wat eten we vanavond
Makkelijke moussaka. Niet met bechamel saus, maar gewoon geraspte kaas en room er apart overheen. En verder uiteraard met de gebruikelijke ingredienten: plakken aubergine en aardappel, ui en gehakt en tomaten met kruiden ertussen.





12 februari - Wat eten we vanavond
Quiche met geitenkaas en spinazie.





10 februari - Klussen klussen klussen
Zo, die kast staat nu in de hoek en is inmiddels al gevuld, zodat de oude kast, die al tijden in de weg stond in de hal nu eindelijk weg kon. Nu kunnen we precies opmeten hoe groot het werkblad moet worden tussen de kast en de rechter muur. Zaterdag hadden we al gekeken bij de keukengigant wat een werkblad met spoelbak ongeveer mocht kosten. Prijs viel ons nog mee, dus wordt het waarschijnlijk een granieten blad en een mooie spoelbak van ABK. Helaas wel een levertijd van 4 weken, maar dan kan ik mooi nog het tweede kastje maken, nog wat schuren, plamuren en verfen en enkele balkjes ter ondersteuning van het werkblad aan de muur hangen. NB: van Margreet moest ik nu eens een normale foto op het web zetten en niet zo'n gepanoramiseerde. Voor de liefhebber heb ik die er toch ook maar onder gezet...







09 februari - China Lights
Voor de verjaardag van Cristel hebben we een bezoek gebracht aan de China Light tentoonstelling in Rotterdam. Onder de Euromast is een park ingericht met chinese beelden, die vanaf 5 uur verlicht werden. Een heel erg leuk gezicht en leuk om foto's van te maken, ondanks de kou en de sneeuw, die halverwege flink naar beneden kwam zetten. Gelukkig konden we na afloop genieten van de restaurantweek in Gouda bij eetcafe Kamphuisen .





26 januari - Skivakantie
Dit jaar waren we in het skigebied Serre Chevalier, gelegen aan de D1091, dezelfde route die langs Alpe d'Huez leidt. Het gebied bevat de dorpen Briancon, Villeneuve, Monetier en (ons dorp) Chantemerle. Prima te skien de eerste 4 dagen, daarna werd het ijzig en begon het te sneeuwen op de laatste dag. Maar zoals elk jaar erg gezellig om met de schoonfamilie een weekje in een wintersportappartement te vertoeven.





20 januari - Vogelhuisje
Het vogelhuisje was al een tijdje af, maar vanwege de kou had ik telkens geen zin om hem op te hangen. Vandaag toch maar eens opgehangen aan een aantal touwtjes. Hangt wel mooi zo vind ik.





20 januari - Klussen klussen klussen
Vandaag nog een laatste keer het latje langs het plafond in de lak gezet en de muur achter de wasmachine en droger geverfd, terwijl Cristel de kastdeur voor de laatste keer in de lak zette en de onderkant nog even een keertje in de grondverf. Daarna gingen we nog "even" wat banen handy floor (een soort laminaat, maar dan van pvc) op de vloer leggen. Makkelijk te leggen dat spul: afmeten, snijden met een stanley mes en dan breken en hup verder met de volgende baan. Volgens de verpakking kon je zo wel 8 m2 per uur leggen. Nou die 5 m2 van de bijkeuken kostte ons dus mooi ca 5 uur. Overal van die rothoekjes, leidingen etc. en dan ook nog een luik in de vloer. Makkelijk snijden my ass: voor laminaat kun je tenminste de decoupeerzaag gebruiken, maar dat schijnt niet te kunnen voor dit materiaal: je zaagjes lopen meteen vast en slijten als een gek. Enfin, de vloer ligt er nu tenminste in en plafonds, latjes en muren zijn AF. Nu alleen nog wat kitten en plinten gronden en verfen, dan kunnen de kast en de droger en wasmachine er weer in gezet worden...





19 januari - Wat eten we vanavond
Het is niet moeilijk om een lekkere pasta op tafel te zetten. Gewoon kijken wat er nog over bleef van deze week (spekjes, tomaatjes, olijven en een paprika) en dat combineren met ui, knoflook en verse basilicum. Met farfalle en wat pecorino erover een heerlijke maaltijd.





19 januari - Klussen klussen klussen (3)
Terwijl ik een laatste lik structuurverf op de keukenmuur bracht, ging Cristel verder met de kastdeur. Lekker paars!





19 januari - Klussen klussen klussen (2)
Met twee lagen structuurverf zijn het plafond en de muren nu opeens AF!





19 januari - Klussen klussen klussen (1)
Ik had al zo'n stok voor een verfroller om deze langer te maken en er bijvoorbeeld het plafond mee te kunnen doen. Voor de bijkeuken was dat niet zo handig, omdat die stok continu in de weg zat bij het dopen van de roller in de verf. Bij de Gamma zagen we deze handige uitschuifroller liggen. In eerste instantie dacht ik dat het niet zo handig was omdat ik alleen het onderste deel uitschoof. Toen bleek de metalen steel echter ook nog uitgeschoven te kunnen worden. Dan is ie wel super handig: de muren kon ik er met de verschillende uitschuifstanden van boven tot beneden mee rollen. Wat bedenken ze de volgende keer?





15 januari - Sneeuw!
En niet zo'n beetje ook in Gouda. Goed dat ik besloot thuis te werken vandaag. Jammer dat ik nu niet meer in de langste spits ooit (van 1999) heb gestaan, maar eigenlijk komt dat alleen door een verandering van de telling.





13 januari - Wat eten we vanavond
Thais: Cristel had gekeken wat er nog in de koelkast lag en dit aaangevuld met enkele passende ingredienten, in dit geval garnalen, paprika, trostomaatjes, ui, oesterzwammen, bosui, koriander, gember, knoflook, rode peper, Thaise currypasta, kokosmelk met rijst. Smullen...





13 januari - Klussen klussen klussen
Vandaag draaiden we de rollen om en moest ik in de keuken de muren nog eenmaal schuren en plamuren om klaar te zetten voor het schilderen van de muren. Cristel was even een paar uur bezig om de kast van binnen en buiten in de grondverf te zetten.





12 januari - Wat eten we vanavond (2)
Het toetje voor vanavond was Granito di caffe. In wezen niets anders dan espresso maken, suiker toevoegen en vervolgens in de ijsmachine tot een sorbet laten draaien. Dit tussen twee lagen slagroom doen, geklopt met wat suiker en kaneel, en je hebt een redelijk makkelijk, maar goddelijk toetje. Die houden we er in!





12 januari - Wat eten we vanavond (1)
Ik dacht dat ik dit al vaker gefotografeerd had, maar ik kan er geen foto van vinden, dus hierbij een plaatje van een van onze favoriete gerechten: noedels met geroerbakte wortels en peultjes, bosui en plakjes gerookte eendenborstfilet. Afgemaakt met koriander en een dressing met sesamolie, sesamzaadjes, sojasaus, azijn, suiker, chinees vijf kruiden poeder en gemalen koriander. Relatief makkelijk en onwijs lekker!





12 januari - Klussen klussen klussen (2)
Terwijl ik bezig was met de kast kon Cristel vast beginnen om het plafond te impregneren en de latjes langs het plafond in de grondverf te zetten.





12 januari - Klussen klussen klussen (1)
Ik ben vandaag bezig geweest om de deur van de kast, die in de hoek van de bijkeuken moet komen, van scharnieren te voorzien. Viel nog niet mee, maar hij hangt er nu netjes in. Morgen maar verder om hem in de grondverf te zetten.





12 januari - Cocktail
Sinds lange tijd weer eens een nieuwe cocktail gemaakt. Een Dubonnet Fizz, met 3 delen Vermouth (waar we een zoete dessertwijn voor gebruikten), 1 deel cherry brandy (waar we crème de cassis voor gebruikten), 2 delen sinaasappelsap, 2 delen citroensap (werd 1 deel limoensap om de laatste limoenen op te maken) en sodawater (Plus bronwater) en 1 eiwit (gatverdamme dat doen we dus niet...). Proost!





06 januari - Klussen klussen klussen
Gisteren nog wat laatste onderdelen van de afvoer in elkaar gelijmd en de muur achter de wasmachine en droger nog wat meer aangesmeerd, opdat we weer fatsoenlijk konden wassen. Tevens hadden we een aantal MDF platen bij de Gamma op maat laten zagen, dus vandaag moesten er een aantal delen in elkaar gezet worden om een kast te maken. De deur ontbreekt nog, want ik dacht wel genoeg scharnieren van oude kasten te hebben, maar dat viel natuurlijk toch weer tegen, dus binnenkort toch nog maar weer langs bij de Gamma... De kast lijkt misschien scheef op de foto, maar dat komt door het panoramiseren. Hij moet uiteindelijk naast de droger komen, zodat die ernaast onder een werkblad komt.





05 januari - Nieuwjaarsborrel
We hadden de buren uitgenodigd voor een nieuwjaarsborrel en een borrel op het plaatsen van de schutting in oktober vorig jaar. Ze brachten dochter Nathalie mee, die kunstzinnig omging met de stokjes van de tomaat-mozzarella-basilicum-prikkers. Wie had gedacht dat er een kuiken in de dop in die stokjes zat?





01 januari - Klussen klussen klussen
Ook in 2013 wordt er geklust. Vandaag twee stukjes waterleiding weggehaald, dampremmende folie aangebracht, spaanplaten vastgeschroefd en twee plinten gemonteerd. Jammer dat ik morgen moet werken, maar de wasmachine en de droger kunnen nu voorlopig weer op hun plek staan en dan kan ik wel even vooruit met plamuren en een kast maken.